2011 m. vasario 14 d., pirmadienis

Vanilinė panna cotta

Šis nuostabus burnoje tirpstantis desertas yra labai lengvai gaminamas ir labai greitai didelių ir mažų gurmanų suvalgomas. Panna cotta man patiko dar, kai nemokėjau italų kalbos ir nemokėjau nieko gaminti. Tais senais laikais atrodė, jog šis desertas tai kažkas tokio sudėtingo, reikalauja ypatingų produktų, kulinarinių įgūdžių ir daug laiko. Tiems kas moka italų kalbą viskas bus aišku, juk išvertus panna cotta tai virta grietinėlė. Gaminant ją galima įvairiai gardinti arba pateikti vis su skirtingu padažu. Dabar pasidalinsiu klasikinės panna cotta alla vaniglia receptu, kurią raprezentavau su karamelės padažu.

Panna cotta reikės:

500 ml riebios šviežios grietinėlės
150 g. baltojo smulkaus cukraus
10 g. žėlatinos lapuose
1 vanilės lazdelės

Karamelės padažui, maždaug 300 ml

400 g. smulkaus baltojo cukraus
200 ml. vandens
1 mažo pakelio vanilino, arba vanilės koncentrato šaukštelio. (apie šį koncentratą parašysiu vėliau, kai nufotografuosiu).

Padėsim panna cotta gaminimu.Įpilkite grietinėlę į nedidelį puodą ir pradėkite kaitinti. Įberkite cukrų ir gerai išmaišykite kol cukrus neištirps. Tada paimkite vanilės lazdelę, ji turi būti "riebi", blizganti, sulankstoma neturi nei skilti nei sulūžti. Lazdelę įpjaukite per visą ilgį ir įdėkite į kaitinamą grietinėlę. Tuo metu kol lazdelė draugaus su grietinėle atiduodama jai savo nepakartojamą aromatą, pamirkykite želatiną šaltame vandenyje. Palaikykite apie dešimt minučių. Stebėkite kad grietinėlė neužvirtų, bet būtų beveik prie to momento. Išjunkite ugnį ir išėmus vanilės lazdelę, įmaišykite iš vandens išimtą ir atspaustą želatiną. Gerai maišykite, kad želatina visiškai ištirptų. Dabar supilkyte panna cotta į vienkartines aliuminio formeles, arba silikonines formeles, bet asmeniškai siūlau aliuminio, nes iš jų patogiausiai bus išimti desertą. Leiskite atvėsti kambario temperatūroje ir vėliau perneškite į šaldytuvą, ten panna cotta turės likti mažiausiai tris valandas.
Kai sustings, prieš pateikiant palaikykite formele kelias sekundes karšto vandens dubenyje ir apverskite formelę ant lėkštės, kurioje serviruosite.
Kaip jau minėjau, panna cotta galite pateikti kaip tik jūsų širdis geidžia: su uogiene, su klevų sirupu, su šokoladiniu kremu, su miško uogomis arba su karamelės padažu.

Karamelės padažas
Į storo dugno tefloninį puodą, na su nepridegamu paviršiumi, įberkite cukrų, vaniliną ir ant vidutinės ugnies jį ištirpinkite pamaišydami mediniu šaukštu. Kai cukrus pasidarys skystas ir rudas ir visiškai ištirps įpilkite verdantį vandenį. Tik būkite labai atsargūs, nes cukraus virimo temperatūra yra apie 150 C, o vandens 100 C, taigi pilant vandenį cukrus sproginės puode. Didinkite ugnį ir neišsigaskite, kad karamelė sukietėjo, maišykite ir maišykite kol skystis vėl nepasidarys vientisas ir skaidrus. Supilkite į hermetiškai užsidarantį indelį ir laikykite šaldytuve. Pateikite prie panna cotta deserto užpilant tiesiai ant deserto, arba aplink jį.
Buon appetito.

2 komentarai:

  1. Sveiki, gal galit parasyt ką dariau ne taip, kad man padažas sutirštėjo, kai jį įpiliau, kad atvėstų....

    AtsakytiPanaikinti
  2. SVeiki, ELa, kur Jus ipylete padaza? Kai i karamele pylete verdanti vandeni? Tai butinai sutirstes, bet, kaip rasiau tiesiog virkite toliau ir viskas virs vientysu skysciu. Jo konsistencija jau labai daug nepasikeis, todel labai keista, kad labai sutirstejo saldytuve... Gal per ilgai virete?

    AtsakytiPanaikinti