2011 m. gegužės 18 d., trečiadienis

Julia Child obuolių pyragas

Ant stalo atkeliavo daugybė naujų vaisių, bet negaliu atsispirti obouliams. Vis paieškau kokio įdomaus deserto ar pyrago, nes man jie asocijuojasi su jaukiausių namų aromatų, ir mano mama vis kepdavo ir kepdavo, ir dar kepa biskvitinius pyragus su obuoliais, bet aš vis naujovių ieškau. 
Man jis pasakiškai patinka, kai tik atkandau pirmą kąsni pasirodė, kad nesu valgiusi skanesnio pyrago... Nuostabus, ir tešla labai patinka, tokia sviestinė ir trapi... o tas mišinys ant obuolių iškepa ir tampa kažlkžkokiu puriu pudingu, na lieka tik iškepti ir suvalgyti, kad suprasti apie ką eina kalba, iš tikrųjų labai lengva, nors gavosi kažkoks ilgas aprašymas. Aš šaldytuve laikiau apie valandą tešlą, neiškentėjau tiek laikyti ir vis tiek gavosi nuostabiausias pyragas. 
Rekomenduoju is visos širdies.  Taigi dar vienas pyragas su obuoliais, hmmm, ar sakiau kad pavardė MELE verčiant iš italų kalbos reiškia OBUOLIAI??? :D Gal dėl to turiu tokia trauką oboulių desertams...

tešlai
miltai 225g
šaltas sviestas 180g
cukrus 2 valg. šaukštai
ledinis vanduo apie 4 valg. šaukštų
druska žiupsnelis

įdarui
obuolių 500 g
šviežios grietinėlės 150 ml
cukraus 120 g
kiaušinis 1
miltai 30g
konjako, brendi, aš turėjau tik finlandia degtinę, tai ją ir panauduojau  3 valg. šaukštai
cinamonas pusė šaukštelio
cukraus pudra


Gaminame tešlą:
sumaišyti mikseryje arba rankomis miltus, cukrų ir druską. Pridėti šaltą sviestą ir išmaišyti dar kartą, paskutiniausią dedame vandenį ir gerai išmaišome, išminkome geriausia pasakyti, kad tešlą pasidarytų kamuoliu. Dar norėjau pasakyti, kad priklauso viskas nuo miltų kuriuos nauduojate, tai vandenį reikia pilti po šaukštą, kad nebūtų per daug.  Palikti tešlos kamuolį šaldytuve dviem valandom, prieš tai suvyniojus į maisto plėvelę.

Įdaras:
Nuskusti obuolius ir supjaustyti nestorais griežinėliais. Sudėti obuolių  griežinėlius į dubenį ir pabarstyti 60g cukraus ir cinamono (cinamono tai pusė šaukštelio) Gerai išmaišyti ir palikti marinuotis. Kai praeina tešlos "ilsėjimosi" laikas, iškočioti tešlą iki  4 mm storumo, sutepti sviestu 26 cm diametro skardą žemų pyragų kepimui (Italijoje tokio tipo pyragai vadinasi CROSTATA),sudėti tešlą į skardą, gražiai paskirtyti tešlą , kad gerai priglustų prie  skardos ir atpjauti tešlos kraštus, kurie lieka už skardos. Su šakutės pagalba padaryti daug skylučių tešloje, tada padengti kepimo popieriaus lapu ir supilti sausų pupelių, žirniš, ar stiklinių kamuoliukų, svarbiausia, sukurti svorį, kuris neduos mūsų tešlos pagrindui deformuotis  ir kepti  190°C  10 minučių. Praėjus šiam laikui nuimti popierių ir vėl dėti į orkaitę 5 minutėm. Iškepusį pagrindą išimti ir sudėti į jį oboulių puseles, kurias palikome marinuotis prieš tai. Galiausiai suplakti kiaušinį su likusiais 60 g cukraus, plakant pridėti miltų, tada grietinėlę ir alkoholį.  Visą skystį supilti ant obuoliš, taip, kad pripildyti pyragą iki kraštų ir kepti orkaitėje 190°C temperatūroje 15 minučių. Po šio laiko išimti pyragą ir dosniai pabarstyti jį cukraus pudra, tada vėl grąžinti jį į orkaitę ir kepti dar 15 minučių. Paskutines minutes palikti grilį, kad pyragas gražiau apskrustų. Valgyti šiltą be nieko arba su vaniliniais ledais o su plikytu kremu.

Buon appetito da Viktorija Mele




2 komentarai:

  1. Это специальный рецепт, даже если "традиционный" , он / она преуспевает в удивлении...это не обычный пирог яблок...хороший Вы

    AtsakytiPanaikinti
  2. Claudia hahahahahaha, hai usato translator? hahahahaha guarda che meglio se provi tradurre in lituano, russo non si capisce :)))) andiamo a correre meglio :))))

    AtsakytiPanaikinti