2011 m. gegužės 29 d., sekmadienis

orkaitėje keptos midijos


Visada mylėjau moliuskus, na nebent vaikystėje jie man bjauriais atrodė ir negalėjau net žiūrėti į savo sesę, kurį juos valgė su dideliu pasididžiavimu. Na tikriausiai midijos man kaip ir kartusis šokoladas, maistas, kuriam reikia suaugti. Vienas iš mįgstamiausių midijų gamybos būdų-keptos orkaitėje. Labai lengvai gaminamos midijos, o skonis nepakartojamas, kol jas gaminu, jau įsivaizduoju tą skonį... Įsivaizduokite tą minkštą sultingą midijos kūnelį, panardintą į sviestą, užklota traškia sūrio ir tarkuotų džiūvėsių paklode, su saldžiu česnakų prieskoniu ir lengvu petražolių akcentu. Kelios minidijos ir gurkšnelis šalto balto vyno, dar kelios ir dar gurkšnelis... nuostabus vasaros vakaras, ir neįtikėtinas pasitenkinimas maistu. Tikrai nemanau, kad esu viena tokia midijų manjakė :), todėl su dideliu džiaugsmu dalinuosi šiuo paprastu receptu.
Patikrite tą magiją...



Gaminau trims suaugusiems, bet tą vakarą nieko daugiau nevalgėm, tik midijas :)

2,5 kg  žalių gyvų midijų
150 g. sviesto
4 česnakų skiltelės
3 valg. šaukštai smulkintų petražolių
400 g. maltų džiūvėsių
parmigiano ar pecorino tarkuoto sūrio pabarstymui
balto sauso vyno pusė stiklinės

Midijas gerai išplauname po tekančiu vandeniu ir ištraukiame barzdą :), o nuo kiautų su peilio pagalba nuimame visokius nešvarumus ir priaugusius  dumblius. Išplautas midijas sudedame į didelį puodą ir paliekame ant vidutiniškos ugnies, uždengus dangčiu. Tuo tarpu ištirpiname sviestą ir sumaišome su išspaustais česnakais, džiūvėsiais, petražolėmis. Gautą košytę dedame į konditerių rankovę. Kai midijos prasivers išimkime vieną po kitos ir nulaužant tuščia kiauto puselę, puselę su midija gražiai padedame ant skardos. Taip sudeliojame visas midijas, kaip kokį kareivių pulką. Tada į kiekvieną midijos puselė, kaip į formelę išspaudžiame tos sviestinės košytės. Pabarstome tarkuotu parmigiano ar pecorino sūriu ir pašlakstome midijų virimo skysčiu bei baltu sausu vynu. Kepame orkaitėje apie penkiolika minučių 180 C temperatūroje.

Valgomos, kol dar šiltos, užgeriant mėgstamu baltu sausu vynu... Buon appetito amici



6 komentarai:

  1. Buone queste Vittoria...quando torni tu fai queste e io faccio le mie e poi ci facciamo una mangiata....ok?

    AtsakytiPanaikinti
  2. Sisi, Claudia, la serata ''cozzata'' mi piace assai.... niam niam

    AtsakytiPanaikinti
  3. Kažko baisoka pirkti Lietuvoj, nežinia kiek ten jų šviežių bus... Bet jei kada teks vėl prie didesnio vandens kurorto būti - niekas manęs nesulaikys

    AtsakytiPanaikinti
  4. Na, Indre, nebijok, jeigu butu nesviezios, tai pajustum pagal kvapeli :))) as pirkau Vilniuje, tai problema, kad ju mazai, reikia po tris parduotuves rinkti :) o siaip buvo nelabai dideles, bet visai skanios :) o pries "X" metu RIMI pirkau Ispaniskas didziules, tai labai patiko. Drasiai bandyk, svarbiausia parduotuveje pasiklausk kokia diena atveza ir tada is pat ryto pirk. Skanaus.

    AtsakytiPanaikinti
  5. Iš pat ryto skubu į darbą, o ne į parduotuves :) bet jei netyčia kada turėsiu atostogų būtinai bandysiu :)

    AtsakytiPanaikinti
  6. :) arba susitark, kad paliktu vakarui ir po darbo atsiimt galesi. (Noriu propoguoti juros gerybes Lietuvoje :)))) ) Gero darbo :)

    AtsakytiPanaikinti