2012 m. kovo 16 d., penktadienis

Snieguolės obuolių pyragas. Яблочный пирог Белоснежки.


Dabar publikuosiu receptus-pasakas, kuriuos ruošiau SWO žurnalui, nors šventės jau toli, bet ir be švenčių, kiekvienas vakaras yra vertas jūsų kulinarinių šedevrų, jūsų pasakų.

S nieguolė  Jacob ir Wilhelm Grimm
„ Kai obuolys buvo paruoštas, karalienė prisidažė veidą, persirengė valstiete ir nuėjo per septynis kalnus iki septyniu nykštukų namelio. Pasibeldė į namus, Snieguolė iškišo galvą pro langą ir pasakė: "Negaliu nieko šleisti, nes man yra uždrausta." - "Nesvarbu“, - Atsakė valstietė -. „Savo obuolius aš ir taip parduosiu ". Paimk vieną obuolį, noriu jį tau padovanoti." - "Ne, - atsakė Snieguolė – „Aš negaliu nieko priimti." - " Bijai nuodų ?“ – pasakė senolė  -„ Na, tada aš jį padalinsiu į dvi dalis: raudonąją puselę valgysi tu, o baltąją suvalgysiu aš pati."  Snieguolė tikrai norėjo paragauti šį nuostabų obuolį, ir kai pamatė, kad valstietė suvalgė savo puselę, ji nessusilaikė ir atkando nuo raudonosios obuolio puselės...



OBUOLIŲ PYRAGAS SU MORENGU

Ingriedientai tešlai
Miltų g. 300
Sviesto g. 150
Cukraus g. 150
Kepimo miltelių 1 pilnas šaukštelis
Kiaušinio tryniai 3
Šalto vandens 2/3 valg. šaukštai
Ingriedientai įdarui
obuoliai Golden 3
cukraus 2 valg. šaukštai
Citrinos sulčių
apelsinų uogienės g. 150
Ingriedientai morengui
Kiaušinio baltymai 3
Cukraus g. 90
Druskos žiupsnelis
Cukraus pudros


Sumaišyti cukrų ir minkštą sviestą,  kol sviestas gerai nesusimaišo su cukrumi, tada po vieną dėkite kiaušinio trynius visą laiką maišydami. Toliau dedame prasiejotus miltus, vandenį ir kepimo miltelius. Viską gerai išmaišykite ir padarykite kamuolį, suvinioję į maistui skirtą plėvelę, arba maišelį dėkite į šalkdytuvą 30 minučių. Tuo metu išplaukite obuolius, nuskuskite žievelę ir supjaustykite skiltelėmis.  Pabarstykite cukrumi, ir išspauskite pusės citrinos sulčių. Palikite marinuotis. Po dešimties minučių patroškinkite obuolius savo sultyse nepridegančio paviršiaus keptuvėje, troškinkite kelias minutes, kad obuoliai šiek tiek karamelizuotųsi.  Paimkite torams skirtą kepimo formą ir ištepkite jos vidų sviestu. Tada suskirstykite tešlą į dvi dalis. Didesniu tešlos kiekiu denkite formos dugną, tiesiog pirštais lipdykite tešlą tarsi būtų plastelinas. Aplipdykite ir formos sienas. Patepkite puse apelsinų uogienės. Tada gražiai išdeliokite obuolius, kelias sluoksniais ir viršų patepkite likusia uogiene. Iš likusio tešlos gabalo padarykite storesnę juostelę kuria prilipdysite pagal pyrago perimetrą ir kitas juosteles, kuriomis padengsite pyrago viršų tinklo pavidalu. Pyragą dėkite į įkaitintą orkaitę 180 C ir kepkite  40 minučių. Kai iškeps leiskite pyragui gerai atvėsti.  Gaminkite morengą. Išplakite kiaušinių baltymus su žiupsneliu druskos iki pūtų konsistencijos. Tada dalimis pilkite cukrų, nuolat plakdami. Gautu morengu, šaukštu gražiai padenkite pyrago viršų. Pabarstykite cukraus pudra ir dėkite į orkaitę 150 C ir kepkite  15 minučių. Paskutines 2 minutes įjunkite grilį, kad morengas įgautų auksinį atspalvį.





Buon appetito da Viktorija Mele

Komentarų nėra:

Rašyti komentarą